2014 04-16 Mandal, Påsken

Så starter påskeferien endelig. Vi er 13 dykkere som drager afsted til Mandal, alle med forventninger om en rigtig god ferie. Men hvor god den reelt skulle gå hen og blive anede ingen af os. Turen til Mandal krævede 5 biler: en med stor trailer, 3 med både. En bil tog tidlig afsted om onsdagen og resten sidst på dagen. Så de først ankomne får dyk om onsdagen, og vi andre venter til om torsdagen.

Alt er planlagt til turen så ingen er i tvivl om deres rolle, om de skal vaske op eller mixe flasker. Også al maden var indkøbt og planlagt til de forskellige dage.

Torsdag bliver vejret lidt træls, på rigsdansk: overskyet, lidt regn og blæsende. Vi begiver os ud til vraget Bergen, den gl. hjuldamper med kedlen. Jeg ser flere blåstakke og har ellers et rigtig fint dyk. Vandet er betydelig varmere end frygtet, 6 grader. Senere spiser vi flæskesteg og er godt mætte inden vi stikker af til Savonmaa. Skibet hvor 26 mand omkom i 1937, med i lasten var der gravsten. Det blev også til et fint dyk. Om aftenen sidder vi alle i lejligheden og hygger med snoller, vin og kaffe.

Fredag starter det rigtig gode vejr, sol fra en skyfri himmel og en del mindre vind. Vi er ude på Archangelisk og bliver vippet af de gamle bølger, da vraget ligger udskærs. Der er ikke så meget vrag at se, det eneste der faktisk er tilbage er kedlerne, og en gigantisk lang skrueaksel. Men det bliver et fedt dyk pga lyset og den lyse sand/grus bund på ca. 40 meter.

Dagens næste dyk går til Kjell, den legendariske hurtiggående motortorpedobåd fra 1912, som tyskerne invaderede i 1940, og i 1944 blev den skudt af engelske mosquito fly. Jeg ser blåstakke ved kanonens fod og kan pga den flotte sigt se en masse deltaljer. Det er et fint vrag, om end noget hærget af tidens tand og dykkere. Jeg går op langs skrænten og ser imellem den store tangskov en havkat. Vi slutter dagen af med hygge og lidt vin.

Lørdag kan vejret ikke blive bedre. Vi starter dagen med at sejle til en lille naturhavn, hvor flere af os slapper af, imens andre tager et godt dybt dyk på Saaøy. Efter afslapningen tager vi ud for at finde Legasus, det viser sig sværere end først antaget. Efter flere forsøg er vi blevet tørstige og sultne, og tager derfor ind i den lille hyggelige havn hvor der er pølser, koteletter, kartofler og brød. Virkelig kongespise her midt i naturen.

Efter endnu et mislykket forsøg med Legasus vender vi snuden hjemad. På vej hjemad bliver det besluttet, at nogle tager på Savonmaa og jeg er med i båden til Lekter i Kleven havn. Her er bunden lidt som i Mariager fjord, godt mudret. Det er et halvstort vrag, hvor vores lygter rigtig kommer i brug. Vi sejler hjem i tusmørke. Alle er vist trætte efter en lang, lang dag på søen. Og alle godt røde i hovederne.

Søndag er vejret stadig med os. Vi tager til Am-mer-mar, hvor jeg har et super dyk. Der er vildt mange detaljer og ikke mindst er det nemt at se det er et skib og ikke en bunke skrot. Meget fint vrag med godt lys, men dog mindre god sigte. Am-mer-mar er faktisk en af de få skibe der overlevede 2. verdenskrig, men var uheldig at sejle i skærene i 1946. Senere bliver det til et dyk på det der kaldes Natokutteren, tæt på Kleven havn. Vi har en position, men må dog lede lidt efter den. Men så får vi jo brugt vores nye sidescanner. Det bliver til et kanon-dyk, Poseidons jomfrudyk på dette vrag. Den lokale dykkerklub har dog været der før, for hende den flotte Lolita er bundet til masten som en anden "hævesæk". Rigtig god sigte og vraget kan ses ved nedstigningen allerede ved 15 meter. Kutteren er pæn stor og ligger skrå ned ad skrænten. PS. Den har en lanterne, men mangler nu et søm :-) Endnu en dag i Mandal er gået, og vi spiser en virkelig god middag med kalvesteg med tilbehør. Vi slutter af med en skøn sejltur til Ryvingen fyr. Virkelig en perle og vi er heldige at se solnedgangen derude og nyder det flotte forårsvejr. Da fyrpasserens hus er udlejet, er vi heldige at de har en nøgle som kan låse op til fyret. Og sikken udsigt der er. Jeg tror vi alle føler os heldige over at vi kan opleve en så skøn natur. Dagens sidste punkt er en lækker nybagt kage som vi alle nyder, sammen med rødvin, inden vi går til køjs.

Mandag er vores sidste dag. Jeg får et dyk på Hatten, tæt på Kleven havn. Rigtig godt naturdyk med kammuslinger, flotte fisk og ikke mindst nøgensnegle. Her er der rigtig mulighed for dybde og natur i store mængder. Efterfølgende slutter vi vores tur af med oprydning og sammenpakning af udstyr.

Det var alt i alt en rigtig godt planlagt tur med god logistik, god stemning, dejlig mad og skønt vejr. Og vigtigst af alt - fede dyk.

Foruden de nævnte vrag blev der også dykket på Jan Hubert og Havbris, men de ligger ud over min certificering, så det må andre berette om.

 

Dorthe