Mandal 14-16.11-2014

Mandal, Norge, 14.-16.11.14

Denne tur var både for de garvede og begyndere. Første begynderhold var Esben og Jeppe som skulle udvide deres evner og formåen med nyligt anskaffede CCRer. Andet begynderhold var Søren og Peter som skulle have tri-mix-dykning lidt mere ind under huden. De garvede præsenteres lidt senere.

Vejrudsigten havde hele ugen været det rene lort. Men onsdag blev det slået fast at der var afgang. Så torsdag eftermiddag blev der pakket i klubben og så gik det af sted mod Hirtshals (med et enkelt stop ved ”den gyldne måge” for lige at få fyldt maven). På færgen fandt vi et roligt sted i baren og efter lidt løs snak og noget chokolade tænkte jeg, at det kunne passe med en lille lur.

Faldt ret hurtigt i søvn, men med urolige drømme. Var tilbage i tiden under de tidlige øvelser og prøver i tri-mix-forløbet. Det foregik i svømmehallen med vores tutor Rico (en af de garvede). De første øvelser var lette nok, men så blev vi kommanderet til distancesvømning på tid – med fuldt tri-mix-udstyr, stageflaske og hele lortet. Hold da op hvor det kunne mærkes og Rico piskede os til at gøre det igen og igen og igen. For at få bedre tider! – og endnu bedre tider!. Det var her jeg gav ham navnet tortur-Rico (for en rigtigt forstående tutor, det var han ikke). Senere blev det ikke meget bedre – så skulle vi i havet og også have dybe dyk. Et af dem var i Lillebælt. Jeg medgiver, at jeg villede noget rundt i en muddersky på 40 m og måske i helt fattede Ricos kommunikation omkring bundtovet. Han tog fat i min arm og ruskede …… jeg vågende med et sæt. Det var ikke Rico, som ruskede. Det var eller anden nordmand, som meget bestemt sagde, at jeg ikke måtte ligge og sove i baren….. jeg skulle op på dæk 9 …..

De andre bare skreg af grin …. !

Vi ankom til Mandal sent, gik direkte i seng og fik en rimelig søvn inden fredagens afgang til første dyk. Målet var Kjell og vejret – altså vinden – var tilforladelig. Da vi kom frem kunne vi ligge nogenlunde i læ. Fint dyk med god sigt. Der var helt mørkt på vraget, hvilket må tilskrives årstiden og det elendige småregnende gråvejr, der var på overfladen. Om aftenen blev der spist – røget dyrekølle, oksetyndsteg, flødekartofler og andet godt. Derefter røverhistorier og så i seng.

Lørdag skulle vi tidligt af sted. Der var også en aftale med en Nordmand (navnet kendes,men det spredes ikke her). Han dukkede ikke op til tiden og så sejlede vi med kurs mod Ryvingen Fyr, hvor målet var et dyk på Archangelsk. Det var mildest talt blæst op. Vel sådan en 18-20 sekundmeter, da vi først kom ud i det mere åbne farvand. Og der var medvind, så det gik rimeligt strygende. Altså indtil vi på positionen stoppede og vendte stævnen op i vinden. Betagende frådende hav og kaskader af sprøjtende saltvand.  Der kunne nok dykkes, men tanken om timer på overfladen tog modet fra flere. Så vi vendte om og sejlede mod Kleven Havn. Den tur glemmer jeg sent.For nu var det med en kuling skråt forfra mod styrbord. Og Holm (den anden garvede) gav båden gas. Han var mig bekendt den eneste,  som så noget – vi andre var totalt blændede og sad og bad for vores liv, mens vi holdt fast for ikke at blive blæst eller skyllet over bord. Men vi kom i læ og der blev dykket på Cito.

Efter en frokostpause var der nat-dyk for begynderholdene i Kleven Havn. Fin sigt på Lægteren med den store oplevelse at se en lille blæksprutte, en aggressiv stenbider, der ville slå Søren omkuld, sabellaer m.m. Derefter en fin lille rundtur på den nærliggende undersøiske lodseplads med en skøn blanding af flere århundredes menneskelige efterladenskaber.

Aftenmaden bestod af bl.a. lam, dådyrfillet, sjov svampesauce og en lille smule salat.

 

Søndag var der kun tid til et enkelt dyk. Normanden – som ikke kom lørdag – han dukkede sørme op. Båden fik kurs mod Kjell. Men endnu en gang måtte vi stikke halen mellem benene og søge ind i roligere farvand. Det blev til endnu et dyk på Cito. Det bekom mig godt, for Søren og jeg havde ikke fundet vraget dagen forinden. Det lykkedes nu og det var bestemt en fin oplevelse.

Så var dykningen slut, den stod på hurtig frokost, nedpakning og så af sted til færgen. Alt gik rigtigt tjept og vel ombord fik vi bord med fri adgang til den store jule-buffet. Der var ikke overrendt for at sige det mildt. Men den store færge rullede da også pænt og der røg vist også noget service på den overfart. Alle 6 dykkere spiste dog pænt til – nogen mere end andre (føj Rico med den der soft-ice).

Vi var retur ved klubben og fik pakket ud sådan omkring kl. 22.

Tak for en fin tur – store oplevelser både under og over vandet.

Peter B.