2014 24-25 juli Hirtshals

Torsdag den 24/7:

Kl. 8 gik turen nord på mod Hirtshals for Jeppe, Michael A., Jørgen og mig (Emil). Målet var vraget af norgesfærgen skagerak. Efter lidt besvær blev Slæbestedet i Hirtshals fundet og båden sat i vandet. Jeppe og Michael kom her efter i tanke om at det måske var en god ide at tage mad med ud så de smuttet op i byen en halv times tid for at finde noget mad de kunne tage med. Lidt forsinket satte vi kursen mod vraget over et helt fladt Vesterhav så selv om vi havde overlæsset båden skøde den let omkring 50 km i timen så vraget var hurtigt nået. Jørgen og Emil var først i og da ankeret lå lige ved skruerne som jo er det højeste punkt når et vrag ligger på hovet var på bindingen hurtigt overstået.

En af de to store skruer

Ankeret havde dog nær kvast to nøgensnegle så første opgave efter ankeret blev en længere fotosession.

De to fotomodeller

Her efter var det op langs vraget. En lille smule penetrering et sted hvor der var faldet en plade af her efter en vinduespudsning efterfulgt af endnu en fotosession men denne gang af et koøje.

Ny pusset koøje

Ned langs den anden side og forbi efter harpunen som hang på ankeret. Lidt lej med den hvilket en af vrages store lubber ikke slap så heldigt fra og her efter mod overfladen.

Fuldtræffer!

På vej op kunne man tydeligt se de store skruer og en tid troet jeg også man ville kunne se dem fra deco. De forsvandt dog da man kom laver end 7 meter.

Udsigten fra ankertovet

I overfladen var Michael og hans skildpadde ikke de bedste vender så det endte med at Jeppe kom i vandet selv. Heldigvis havde Jørgen en rest luft på sine flasker og den kombineret med Michaels stage flaske lykkes det alligevel Michael at få et fint dyk. Han måtte dog opgive at binde af ja faktisk havde han kun bundet ankeret bedre fast! Så Emil måtte i vandet igen. Og når nu Michael havde bundet det bedre fast var Emil nød til at skille det helt af for at få det fri.

Andet dyk (for nogen 3. dyk) blev på vraget Kong Hans. Det var også et fint dyk og igen kunne Michael komme i vandet på resterne fra Jørgens dobbelt sæt og Jeppes tageflaske. Vraget må have været meget spændene! I hvert fald syndes Michael at det var vær at tage 29 min i deco! Da han kom op kunne vi så fortælle ham at det var en nitox blanding han havde dykket på… Det ville han godt have vist!

Mon det var nøgensnegle Michael havde kikket på?

Dagens største fisk.

I havn fik vi gang i rejsekompressoren og grillen og sammen med de meget lune øl Jeppe havde taget med gik de næste mange timer også hurtigt.    

 

Fredag den 25/7:

Fredag morgen startet ud med morgenmad på terrassen i det gode vejr mens den skønneste vejudsigt blev studeret. Hvor efter Jeppe og Michael kørte hjem over med henholdsvis en dyr våddragt og en død skildpadde….

Men mandefaldet skulle ikke stoppe Jørgen og mig i at få noget ud af denne perfekte vejudsigt så vi stak nord over langs kysten mod Vraget Faros i en båd med god plads!

Positionen var helt præcis så ankeret var hurtigt smidt hvor efter Jørgen kom i for at binde på. Flasken der markeret fuldendt på binding var hurtigt i overfladen og så var der ro til at nyde det gode vejr ind til Jørgen igen var i overfladen lidt før aftalt.

Skønt vejr!

Han kunde melde om en nem på binding som desværre var i stævnen på et meget stort vrag så der skulle svømmes en del for at komme ned til broen. Sigten havde været rigtig fin oppe på vraget og der havde været massere af lubber.

Jeg fik lov at bestemme om der skulle bindes af så vi kunne dykke noget andet på dyk nr. 2 og så fik jeg ellers den store harpun med i vandet. Ned gennem det helt blå overflade vand og kort efter kunne jeg se den store mast og hele forstævnen på et meget stort skib samt små sej og store lubber der svømmet rundt i meget stort tal. Harpunen blev hurtigt ladt og kort efter gav et forbi skud der ramte rælingen genlyd i det store skrog. Her efter gik turen mod broen som blev nået 7 min senere efter passage af nogle meget store last rum som man på tros af den gode sigt ikke kunne se hen over!

Broen rejste sig meget højt over dækket og foran broen var der en stime meget store lubber hvor det lykkes mig at placere et harpun spyd lige i hovet på den ene. Det fik den dog ikke til at give op men i stedet satte den fuld fart ned i last rummet hvor jeg ikke havde lyst til at følge efter så det var bare med at holde fast i harpunen!

En af mange trapper…

Efter en tur op forbi radaren og rundt omkring på overbygningen samt ned forbi skruen/roret gik turen tilbage mod stævnen. Turen ned forbi skruen var dog ingen fornøjelse da sigten her nede var ca. 50 cm og der hang et fiskenet jeg heldigvis fik øje på i sidste øjeblik inden jeg svømmet ind i det.

Stor radar!

Tilbage i stævnen blev beslutningen at jeg ikke ville binde af og dermed var der tid nok til en tur ned forbi stævnen som på tros af sin næsten lige så dårlige sigt som roret blev en stor oplevelse. Efter et laaaangt fald kom bunden til syne ind til det viste sig at det ikke var bunden men den store boven så yderligere et langt fald og så kom bunden til syne og dybdemåleren viste godt 35 meter. Man kunne så svømme et godt stykke ind under boven. Bunden her bestod af hårdt ler og var fyldt med store eremitkrebs, søstjerner og en lille krabbe jeg ikke tror jeg har set før. Desværre fik jeg ikke et billede af den så hvilken det var finder jeg ikke ud af…

Rigtig mange eremitkrebs under stævnen!

I overfladen efter et længere stop i det blå overflade vand.

En af meget få brandmænd i det blå overfladevand…

Kort der efter gik Jørgen i vandet igen med aftalen om at han ville tage den i overfladen fra broen sådan at han sparet svømmeturen tilbage til ankeret. Og på den aftalte tid kom der også en bøje til syne og senere også Jørgen som jeg fik hentet så jeg igen kunne komme i vandet.

Mit andet dyk gik lidt i fisk men det var sådan set også planlagt for jeg skød en del lubber! 

Der kunne man godt have brugt en makker til at tage et billede!

Jeg fik bundet ankeret af og sat en bøje på men da båden begyndte at trække i ankeret og bøje var det pludselig på vej i overfladen hvilket jo ikke er så godt når man ligger med 15 min i deco… Jeg fik dog ret situationen ved at lukke noget af luften ud af bøjen igen men det tog tid og gav ikke mindre straf på tovet!!

Deco i blåt vand og solskin

Så i overfladen lidt senere end planlagt hvor vi allerede var drevet de første 500 meter mod havn (vi tænker jo på miljøet :-) ). Det var nu ikke fordi vi drev så hurtigt men nok mere fordi vi drev så længe…

Turen i havn var ren hygge sejlads hvor efter vi fik båden på land og skyllet udstyret inden den lange køretur til Randers 

Tak for to gode dage!

Hilsen Emil